Strona 138

Domowe jedzenie jest najlepsze

0

W kuchni można naprawdę wiele osiągnąć. Dobrać odpowiednie dla siebie smaki. Między innymi stworzyć coś swojego, indywidualnego. Pichcenie przecież nie jest niczym innym jak tylko tworzeniem. Właściwie każdy może być domowym kucharzem, gdy są chęci można dać czemuś początek. Dania różnego rodzaju, jedni są dobrzy w obiadach, inni bardziej słodko, czyli pieczenie różnego rodzaju ciast, deserów. Już od najmłodszych lat można zawładnąć światem kulinarnym, wszystko zależy od nastawienia opiekuna. Jeśli ten pozwala na wspólną pracę w kuchni, nie pozostaję nic innego jak tylko nabywać potrzebną wiedzę. Teraz są takie czasy, gdy pokus miliony pod postacią nasilania się w barach szybkiej obsługi. Szybko i przede wszystkim tanio, należy jednak pamiętać, że takie dania zazwyczaj nie mają wartości odżywczych. Trzeba dbać o swój organizm, wybieranie prawdziwego pożywienia jest krokiem do dobrego samopoczucie i zadbania o swoje zdrowie. Warto pamiętać, że ono jest przecież najważniejsze i bezcenne.

cooltural.pl

Cynamon – przyprawa w kuchni niezastąpiona

0

Jedną z najstarszych przypraw, jakie znamy, jest cynamon. Ta przyprawa swój rodowód wywodzi z wyspy Cejlon, obecnie nazywanej Sri Lanką. Cynamon uzyskuje się w ten sposób, że korę drzew, zwanych cynamonowcami, suszy się, a następnie ją tarkuje na drobny proszek. W starożytności stosowano cynamon, poza dodawaniem do różnych produktów żywnościowych, jako składnik wszelkiego rodzaju kadzideł i pachnideł – dlatego przyprawa ta była relatywnie droga. Najbardziej kojarzy nam się obecnie cynamon jako dodatek do ryżu czy też makaronu z jabłkami, dodaje się go również do różnego rodzaju marynat, wspólnie z goździkami, jak jabłka czy gruszki. Cynamon potrafi zabić w wielu potrawach, zwłaszcza z ryb, charakterystyczny, nieprzyjemny zapach, dodany do wieprzowiny z kolei, razem z gałką muszkatołową i pieprzem – znacznie wzbogaci jej smak. Bardziej ceniony niż popularnie kupowany sproszkowany cynamon w torebkach jest taki sprzedawany w laskach, przypominających rurki – dopiero wtedy zapewni potrawom niezapomniany aromat.

naszawitryna.pl

Kuchnia meksykańska

0

Każda kuchnia ma swój niepowtarzalny charakter i aromat. Kuchnia meksykańska uznawana jest za wspaniałą i ostrą kulinarnie. Bardzo charakterystyczne potrawy meksykańskie to tortilla- wspaniały placek kukurydziany z farszem mięsnym i surówką, burrito bardzo podobne do tortilii, nachos (niewielkie kawałki tortilii pokryte serem)- do nachos podaje się także kawałki mięsne zanurzane w specjalnym sosie i inne. Bardzo popularne dla kuchni meksykańskiej jest salsa- bardzo ostry sos, który rozrabia się z warzyw lub owoców z przyprawami. Jednym z najbardziej lubianych meksykańskich potraw jest tacos, czyli tortilla, z mięsem wołowym, cebulą, czosnkiem i przyprawami (bazylia, oregano) a także pomidory jako główny składnik. Do takiego tacos dodaje się także bardzo charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej warzywa jak fasola (czerwona) czy kukurydza. Kuchnia meksykańska jest bardzo charakterystyczna, w smaku jest bardzo pikantna, przede wszystkim cechuje ją występowanie placków kukurydzianych (tortilla).

nieoficjalnie.pl

Smaki Bożego Narodzenia

0

Boże Narodzenie to jedno z najchętniej obchodzonych świąt przez Polaków. Jego celebracja zaczyna się już dużo wcześniej, właściwie w okolicach dnia świętego Mikołaja. W sklepach zaczynają pojawiać się bombki, choinki. Na przydomowych podwórkach dzieci lepią bałwany ze śniegu, a gospodynie domowe rozpoczynają przygotowania do wieczerzy Wigilijnej. W wielu domach rozpoczyna się ona od karpia. Przyrządzany jest on na różne sposoby w zależności od upodobań domowników. W Polsce przyjęły się jego dwa warianty. Pierwszym jest karp w galarecie, serwowany na zimno w otoczeniu ziemniaczków, zielonego groszku i marchewki. Jego zdecydowaną zaletą jest fakt, że można go dużo wcześniej przygotować. Drugi, wymaga nie lada umiejętności organizacyjnych, gdyż smaży się go w głębokim oleju na chwilę przed pojawieniem się w domu wigilijnych gości. Karp w galarecie jest niezwykle delikatny w smaku, wzbogaca go dodatkowo bukiet warzyw. Smak smażonego karpia jest natomiast wyśmienity a wspomina się go później przez cały rok.

kobiecylajf.pl

Dobre noże – podstawą odpowiedniego gotowania

0

Każdy, kto chce dobrze gotować i czerpać z tego przyjemność, powinien mieć świadomość, że kluczem do sukcesu są tutaj nie tylko odpowiednie produkty kulinarne, ale także sposób ich przygotowania. W praktyce chodzi tutaj przede wszystkim o to, ze musimy dysponować odpowiednimi narzędziami, które pomogą w dobry sposób pokroić, czy też wydrylować to, co ma zostać wydrylowane. Dlatego też, jednym z najbardziej podstawowych sprzętów kuchennych, z którego zdecydowanie należy skorzystać są dobre noże kuchenne. Nie może to być jeden nóż, a co najmniej trzy. Pierwszy to nóż szefa kuchni, a więc nóż o szerokim i długim ostrzu, który nadaje się zarówno do siekania, jak i krojenia dużych warzyw, czy też kawałków mięsa. Drugi, to nóż do filetowania – elastyczny i pozwalające na precyzyjne cięcia nieregularnych powierzchni. Trzeci zaś, to nóż do obierania – mały, zgrabny i poręczny. Z tym zestawem na pewno damy sobie radę i będzie nam łatwo poradzić sobie ze wszystkimi elementami kulinarnymi pod każdym względem.

30wtrampkach.pl

Wegetarianizm

0

Wegetarianizm to w takim przypadku na pewno znane pojecie dla wszystkich osób, które chociaż odrobinę interesują się bezpośrednio wszelkimi uwarunkowaniami dotyczącymi jedzenia. Wegetarianizm to raczej kierunek i prąd, który w tym przypadku ma negatywne nastawianie do potraw mięsnych. Nikogo nie dziwi fakt, że wegetarianizm zakazuje w takim przypadku jedzenia mięsa lub innych pokarmów, które chociaż trochę zawierają składniki pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście jest to trudne na początku, jednak po pewnym czasie możemy się przyzwyczaić. Jednak wegetarianizm kieruje się siłą wyższą. Niektórzy nie jedzą, ponieważ nie lubią mięsa, inni kierują się tym, że nie mają serca jeść zwierząt, inni natomiast nie mogą, gdyż czasami uwarunkowania zdrowotne po prostu im nie pozwalają. Jednak jeżeli możemy jeść, a nie jemy to wówczas należy się zastanowić nad konsekwencjami. Mięso zawiera w tym przypadku bardzo cenne składniki odżywcze. Czasami nawet w małych ilościach powinniśmy je podawać do naszego organizmu.

auriva.pl

Charakterystyka browaru Żywiec

0

W Polsce funkcjonuje co najmniej kilka fabryk, które produkują napoje alkoholowe. Do najbardziej znanych browarów, mających w swoim asortymencie różnego rodzaju piwa, należy Grupa Żywiec SA, mająca swoją siedzibę oczywiście w Żywcu. Tam znajduje się browar, jak i cała fabryka, w której produkowane są piwa zgromadzone po marką rodzinną Żywiec. Niemalże każdy Polak wie, jak smakuje i jakie cechy charakterystyczne ma piwo Żywiec. Nie zdajemy sobie tylko sprawy z tego, w jaki sposób piwo to jest produkowane i jakie narzędzia i składniki są używane do jego produkcji. Podstawowymi sprzętami, jakie są konieczne do produkcji piwa, są kotły warzelne, bez nich niemożliwe byłoby produkowanie piwa o określonym aromacie, smaku i wyglądzie. Żywiec jest jednym z najlepszych polskich piw, jaki nabyć można w niemalże każdym sklepie i barze. Jest on sponsorem wielu imprez rozrywkowych, dzięki czemu buduje swoją markę. Tak dzieje się od lat. Firma Żywiec została założona w roku 1856 i od tej pory działa ona w sposób nieprzerwany, produkując przede wszystkim szlachetny napój alkoholowy, czyli piwo jasne, pełne. Datę założenia browaru Żywiec powinien znać każdy, kto choć raz pił to piwo, bowiem jest ona elementem logo piwa. W 1856 roku wnuk cesarza Leopolda II postanowił zarejestrować browar. Wnuk cesarza, czyli austriacki arcyksiążę Albrecht Fryderyk Habsburg zapoczątkował więc istnienie tego polskiego browaru. Warto zaznaczyć, że w tamtym okresie czasu cały obszar Żywiecczyzny znajdował się pod panowaniem monarchii austriackiej. Tak było przez wiele lat, dlatego też w produkcji piwa Żywiec wyraźnie widoczne są wpływy austriackie. Akurat w tym przypadku jest to zaleta browaru, którą doceni każdy piwosz. Zakłady Żywca zbudowano od podstaw w podżywieckiej wiosce, na gruncie nazywanym Pawlusem.

zouza.pl

Jakie meble kuchenne?

0

Niejednokrotnie wybierając meble kuchenne zastanawiamy się czy wybrać komplet mebli gotowych czy też złożyć na zamówienie na meble na wymiar. Nie jest to wybór łatwy ponieważ każda z tych kuchni ma swoje wady i zalety. Otóż kuchnia gotowa jest o wiele tańsza, jednakże jeśli się na nią zdecydujemy to musimy brać od razu cały komplet. Bez względu na to czy on nam się zmieści czy też nie. Przy meblach na wymiar są one tak dopasowanie pod naszą kuchnię, że nie ma możliwości by nam się nie zmieściły. Meble na wymiar są o wiele ładniejsze i tak wpasowane w naszą kuchnie, bo w końcu robione są właśnie pod nią. Jednakże ich cena jest kilkakrotnie razy większa niż cena kuchni gotowych. Poza tym meble na wymiar są zrobione z o wiele bardziej trwalszego materiału niż kuchnie gotowe. Jednakże niełatwo jest jednorazowo wydać tyle pieniędzy na raz na takie meble, ale na pewno posłużą nam one wiele lat. Kupując meble w gotowych kompletach możemy je częściej wymieniać, ponieważ cena nie jest aż tak wygórowana.

bialamagia.pl

Smaki Wielkiej Nocy

0

Ze Świętami Wielkiej Nocy kojarzą nam się przede wszystkim jajka i to zarówno w formie wielokolorowych, ręcznie zdobionych pisanek w koszyczku jak i te na świątecznym stole. Po tym jak symbolicznie podzielimy się święconką, możemy rozpocząć ucztowanie. Na świąteczne menu składają się głównie jajka. Mogą być podane z majonezem i obsypane na przykład świeżym szczypiorkiem lub rzeżuchą. Możemy je zaserwować jako jajka faszerowane. Wyśmienicie sprawdza się tutaj farsz pieczarkowy, doprawiony musztardą, nadaje on naszym jakom lekko pikantny smak. Możemy nafaszerować jajka również rzodkiewką i pomidorkiem. Obok jajek na świątecznym stole powinny znaleźć się mięsiwa, takie jak schab, pieczona karkówka, szynka, kiełbasy i baleron. Specjalnością Wielkiej Nocy jest również wyśmienity chrzan, jeśli ktoś nie lubi jego ostrego smaku może go nieco złagodzić robiąc na przykład sos chrzanowy z jajkiem i gęstą śmietaną. Na słodko wymagana jest babka, na przykład cytrynowa lub słodkie, lukrowane mazurki.

kochamdbam.pl

Kuchnia jako pomieszczenie

0

Jednak jak wiemy, kuchnia jest terminologią, która w tym przypadku może bezpośrednio oznaczać również pomieszczenie w każdym domu lub w innych miejscach publicznych zajmujących się serwowaniem dań i przyrządzaniem pokarmów. W takim przypadku nikogo nie powinien dziwić fakt, że kuchnia jest bardzo potrzebnym miejscem w każdym domu. To właśnie tam znajdują się wszelkiego rodzaju urządzenia i inne tego typu przyrządy, które bezpośrednio służą do przygotowywania potraw. Jednak to nie wszystko. Zazwyczaj w kuchni przechowywane jest jedzenie. Za ten fakt odpowiada bezpośrednio lodówka, która znajduje się zawsze w kuchni. Nie dziwi wiec fakt, że obie terminologie kuchni są tak często spotykane oraz tak często wykorzystywane w życiu codziennym każdego człowieka. W tym przypadku jednak nie ma co się rozczulać nad wartością oraz nad ważnością poszczególnego terminu. Oba pojęcia są tak samo ważne oraz oba pojęcia można tak samo wykorzystywać. W takim układzie nikogo nie powinien dziwić fakt, że jest to bardzo ważna terminologia.

kobiecymokiem.pl

ZOBACZ TEŻ